torstai 26. maaliskuuta 2015

Tarkkana korukaupoilla

Vaikka yrittäjänä minulla ei ole pitkää taivalta vielä takana, niin useamman vuoden olen viettänyt opiskelujen ohessa ja osa-aikaisena kultasepän- ja koruliikkeiden tiskin takana. Näin ollen olen ehtinyt nähdä aika paljon tätä romukullan kulta-aikaa. Ja valitettavan usein vastaan tulee ihmisiä, joita on tietämättömyyttään ja hyväuskoisuutta hyväksikäyttäen huijattu. Nämä asiat voi tuntua hieman liiankin itsestäänselviltä, mutta niin monta kertaa olen törmännyt halvan hinnan houkuttelemiin ihmisiin, että ilmeisesti monillakaan ei ole tarpeeksi tietoa jalometallituotteista. 

Jos siis haluat olla varma siitä, mitä ostat ja mihin rahasi käytät, niin älä osta koruja:

- Katukaupustelijoilta tai kerjäläisiltä 

Kyllä, jotkut ostavat, uskokaa pois.
Harmillisen usein olen törmännyt "kultaisiin" sormuksiin (usein kantasormus tai muu painava ja kookas sormus) joka tullaan arvioituttamaan tai halutaan myydä romukullaksi. Hinta on kuulemma ollut niin halpa, että oli pakko ostaa, jos se oikeasti olisikin kultaa ("kun siinä on se leimakin")... Nämä sormukset ovat usein messinkiä, eivätkä arvoltaan lähellekkään edes sitä halpaa hintaa, mikä sormuksesta on maksettu. Siis täysin hukkaan heitettyä rahaa. Näihin sormuksiin on usein siis lyöty pitoisuusleima, esimerkiksi 585 tai 750, joissakin tapauksissa 14k tai 18k.
 Pelkkä pitoisuusleima ei siis takaa mitään! 

Messinkikorun erottaa useimmiten helposti aidosta kullasta haistamalla. Messingillä on metallimainen tuoksu, kun taas aito kulta ei tuoksu. 

Toinen vaara, kun ostaa korun kadulla vastaan tulevalta tyypiltä on tietysti se, että ostaa varastettua tavaraa.

- Umpimähkään ulkomailta
  
Joskus vastaan tulee ulkomailta ostettuja koruja, esimerkiksi timanttisormuksia tai muita arvokkaita kultakoruja, jotka kyllä ovat ihan sitä mitä myyjä on sanonut, mutta korusta on maksettu aivan liian paljon.
Ainahan ajatellaan, että Suomi on kallis maa ja kannattaa ostaa muualta, niin saa samaan hintaan näyttävämpää. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin tutustua siihen, mitä saisit nyt esimerkiksi Suomen markkinoilta samaan hintaan. Nykyään kun nettiin pääsee melkein missä vain, niin kannattaa edes hieman googlettaa ennen ostopäätöstä. Niin sanottu turistilisä voi olla huomattavankin iso, joskus jopa yli puolet korun oikeasta arvosta. Kotiin palattuaan kun käy sormuksen arvioituttamassa tai tutustumassa kultasepänliikkeiden tarjontaan ja saakin huomata, että on maksanut 1500 euron sormuksesta 3000 euroa, voi hieman harmittaa. Eli varsinkin ns. halpojen hintojen maissa kannattaa olla tarkkana!

Kannattaa myös olla varovainen, kun ostaa  koruja internetistä, internetin eri myyntikanavat harmittavaa kyllä ovat useiden huijareitten temmellyskenttää. Saattaa myös olla, että korua myymässä oleva ei tiedä mitä on myymässä, vaan myy korua hopeana tai kultana, koska se hänen mielestään näyttää siltä. Ja ilmeisesti internetissä liikkuu tällä hetkellä paljon koruväärennöksiä, hopean pitoisuusleimalla (925) varustettuna. Tästä varoittelee esimerkiksi kultaseppä Sanna Hytönen Facebook-sivuillaan: Kultaseppä Sanna Hytönen
Kannattaa lukaista, löytyy hyvää infoa ja vinkkejä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi mitä mieleen juolahtaa, mutta ethän hirveästi huutele hävyttömyyksiä. Kiitos!