tiistai 23. kesäkuuta 2015

Pidätkö huolta koruistasi?

Ihan kuten vaatteita, kenkiä, laukkuja, autoja ym. pestään ja huolletaan välillä, kannattaisi sama tehdä myös koruille. Miettikääpä sitä kuolleen ihon, pölyn, hien, rasvan ja kemikaalien määrää, mikä muhii esimerkiksi kaulakorussa, jota käytetään yötä päivää kaulassa. Luulisin, että kaulahuivinsakin ihmiset pesevät joskus, vaikka sitä ei jatkuvasti käytettäisikään? Ja vaikkei korukaan nyt jatkuvassa käytössä olisikaan, kannattaa siitä pitää silti huolta.

Kotona pystyy tekemään jotain ja välillä se koru kannattaa kiikuttaa kultasepälle (poislukien nyt ehkä jotku Glitterin ja H&M:n korut). Varsinkin arvokkaampia jalometalli- ja jalokivikoruja kannattaa viedä huollettavaksi, jotta koru pysyisi hyvässä kunnossa ja säilyisi kauniina sukupolvelta toiselle. Erityisesti korut, joissa on arvokkaampi kivi tai kiviä, kannattaa viedä ajoittain tarkistettavaksi, ettei kivi-istutus ole päässyt kulumaan tai löystymään niin, että kivi pääseekin yhtäkkiä irtoamaan ja katoamaan. Tässäpä pari asiaa, mitä kannattaa tehdä kotona:

Tutki korujasi

Korujaan kannattaa tarkistella välillä ihan itsekin, huoltotarpeen kun voi joissakin tapauksissa huomata ihan helposti ilman mitään luuppeja tai koulutusta. Kaula- ja ranneketjuista kannattaa tarkistaa lenkit, ja jos huomaa että jokin lenkki on kulunut aivan ohueksi, kannattaa ketju viedä vahvistettavaksi (ja lenkithän kuluu tietysti siitä kohtaa, missä lenkit pääsevät kuluttamaan toisiaan). Sama homma riipuksissa, riipus kun heiluu ketjussa riipuslenkin varassa, kuluttaa ketju pikkuhiljaa riipuslenkkiä ohuemmaksi. 

Putsaa korujasi

Yksi mitä voi myös tehdä kotona, on korujen peseminen. Ja ei, se että käy suihkussa ja saunassa koru päällä ei puhdista korua, vaan vaikutus on suorastaan päinvastainen, kun saippua ja irtoava iho sekä hiukset jäävät kiinni koruun. Koruja ei myöskään kannata laittaa heti päälle, kun on juuri rasvannut ihon, eikä korujen päälle kannata suihkia hajuvesiä tai mitään muitakaan kemikaaleja. 

Ja mitenkäs ne korut sitten kannattaa pestä? Yksinkertaisesti lämpimällä saippuavedellä ja korusta riippuen mahdollisesti pehmeällä hammasharjalla. Korua kannattaa liottaa jonkin aikaa saippuavedessä, jonka jälkeen varovasti hammasharjalla harjaa esimerkiksi mahdollisten kivien valoaukot ja muut aukot, urat ym. mitkä näyttävät siltä, että ovat keränneet likaa hieman enemmänkin. Hopean puhdistukseen tarkoitettuja aineita ei kannata käyttää koruille joissa on kiviä, eikä koruihin joissa on oksidoituja (tummennettuja) kohtia, sillä puhdistusaine poistaa joskus hyvinkin tehokkaasti tarkoituksellisesti tehdyt tummennukset ja jotkin kivet taasen ovat niin herkkiä, etteivät kestä kovia kemikaaleja. 

Kirkkaat ja läpinäkyvät pienet kivet saattavat näyttä joskus siltä, että olisivat menneet rikki, mutta pesun jälkeen paljastuukin, että kiven alla oli vain niin paljon pas.. siis likaa, ettei kivi enää päässyt loistamaan kauniina ja kirkkaana. Ja erityisesti timantit suorastaan imevät pintaansa rasvaa.

Alla kuva-esimerkki siitä, miltä näyttää puhdas ja likainen kivi.

Korujen puhdistus, timanttien puhdistus

korujen putsaus, korujen pesu

Kuvat ovat hieman huonoja, mutta eron kirkkaudessa näkee selvästi. Toinen on aika samea, vai mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi mitä mieleen juolahtaa, mutta ethän hirveästi huutele hävyttömyyksiä. Kiitos!